Ruimtes

Jottum heeft een grote, sfeervolle speelruimte met een mooie lichtinval. Je kind heeft veel keuze tussen alle verschillende speelhoekjes en we hebben binnen genoeg ruimte voor groot spelmateriaal.

De babyruimte is een veilige plek, waar je baby kan kruipen en spelen.

Op warme dagen kan je kind met water spelen. Wekelijks gaan we met de bolderkar naar de markt. De natuur ontdekken we in het Noorderplantsoen en met de bakfiets trekken we er verder op uit. Zo gaan we bijvoorbeeld naar het station of naar de kinderboerderij. In de gedeeltelijk overdekte binnentuin kunnen we altijd buiten spelen. Zomer en winter, zelfs als het regent.

Flamingo

Een leefruimte voor 0 tot 1 jaar.

Dit is een rustige overzichtelijke ruimte waar voornamelijk baby’s worden opgevangen.

De baby’s worden in deze ruimte ook neergelegd te slapen.

Hippo

Een leefruimte voor 0 tot 2 jaar. Dit is een rustige overzichtelijke ruimte waar baby’s en dreumesen kunnen rondkruipen en spelen met op hun afgestemd speelmateriaal. Hier liggen ook klimkussens voor uitdaging en stimuleren tot bewegen. Deze ruimte kan ook gebruikt worden als rustplaats of speelplek voor de oudere kinderen. De grote nieuwe vensterbank nodigt uit om naar buiten te kijken of om papa’s en mama’s uit te zwaaien. Vanwege het opendeurenbeleid kan het voorkomen dat er in deze ruimte ook oudere kinderen even komen buurten.

In de patio staan het hele jaar door buitenbedjes voor de baby’s. Buiten slapen is gezond; de kinderen krijgen op deze manier meer tijd in de buitenlucht.

Buiten slapen kan wanneer je kind niet meer dan 10 minuten nodig heeft om in slaap te vallen.


Zebra

Een leefruimte voor 1 tot 4 jaar: veel ruimte, want dat is belangrijk voor de bewegingsdrang die vrij geuit moet kunnen worden. Er kan gereden worden met fietsjes, trein, een tram of grote auto’s. Er kan worden geschommeld of geklommen op een klimtoestel. Hier kan alles wat met de grove motoriek en beweging te maken heeft. Vanwege het opendeurenbeleid kan het zijn dat de kleinere kinderen ook een kijkje komen nemen.

We werken zoveel mogelijk met kleine groepjes in speelhoeken. Door het werken met speelhoeken waarborgen we een stuk privacy van het kind en geven we het de veiligheid van het ongestoord kunnen spelen. We stimuleren hiermee de ontwikkeling van het concentratievermogen; er zijn geen storende prikkels bij het spel. We kunnen de ruimte inrichten naar behoefte van de groep (kind-volgend). Daarmee wordt gewerkt aan ons doel de kinderen te stimuleren in o.a. hun creativiteit.

Bouwhoek

In de bouwhoek stimuleren we de kleine motoriek, creativiteit en ruimtelijk denken en sociale ontwikkeling.

Er is gelegenheid om alleen of samen te spelen. De verschillende bouwmaterialen, bijvoorbeeld Duplo, zijn bereikbaar neergezet voor de kinderen.

Regelmatig kan materiaal worden gewisseld met Noppen of houten blokken.

Zo is er van tijd tot tijd iets nieuws te beleven in de bouwhoek. Een verkeerskleed, autootjes en poppetjes zijn een goede aanvulling in de bouwhoek.


Poppenhoek en keukentje

Het stimuleren van de sociale ontwikkeling en het imitatiespel; gebeurtenissen worden hier verwerkt en nagespeeld. De poppenhoek en het keukentje zijn plekken voor het ‘doen alsof’ spelen. In een handomdraai maken we er een winkeltje, ziekenhuis, of een restaurant van.

Atelier

Bij de Zebra hoort ook het atelier, voor de creatieve ontwikkeling. Er kan in alle rust geknutseld worden. Er zijn schorten ter bescherming van de kleding. De werkstukken worden opgehangen.

In het atelier is ook een poppenhoek en een keukentje voor de oudste kinderen. Ze kunnen zich verkleden of spelen met kinetic zand. Dit speelgoed sluit beter aan bij hun leeftijd en op deze manier kunnen ze even alleen zijn.

De tuin

Beweging in de buitenlucht. Deze ruimte is gedeeltelijk overdekt en er ligt een kunstgrasmat op een valdempende onderlaag. Er is een zandbak met een zand-/watertoestel waar we zandtaartjes kunnen bakken. Omdat de zandbak ook overdekt is, kunnen we er het hele jaar gebruik van maken!

Het speelhuisje en wand-speeltoestel nodigen uit tot klimmen, springen, rennen, klauteren, verstoppen en imitatiespel. Aan de hand van de seizoenen passen we de ruimte aan. Als het bijvoorbeeld mooi weer is, spelen we met water.